Προβληματισμοί, feedback, Μέλλον της OAV ?

Γενική συζήτηση για την εξομοίωση πτήσεων. / Discuss anyhting reagrding flight simulation.
Post Reply
OAL537 Charalampos Rigas
Newbie
Newbie
Name: Charalampos Rigas
Callsign: OAL537

Προβληματισμοί, feedback, Μέλλον της OAV ?

Post by OAL537 Charalampos Rigas »

Αγαπητή διοίκηση, συνάδελφοι και φίλοι, όλοι γνωρίζουμε ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό χόμπι, την αγάπη μας για την εξομοίωση πτήσεων σε διάφορα είδη αεροπλάνων.

Δεδομένης της λειτουργίας της ομάδας εδώ και πολλά χρόνια, και ως ένα πιο νέο μέλος που προσπαθεί να ανέβει ιεραρχικά, θα ήθελα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει επαρκής εκπαίδευση, βοήθεια μελών, όρεξη, ούτε κατάλληλοι τρόποι ορθής λειτουργίας, events, καθώς και ανθρώπων να τα διαχειρίζονται. Παραδείγματος χάρη, πολύ παλιά routes, division managers που πλέον δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την VA, κ.ο.κ.

Επιπλέον, το σύστημα για να ενταχθεί κάποιος σε μία από τις εταιρείες της Virtual Airlines, βλέπε Charter, Cargo κ.λπ., είναι πολύ δύσκολο, θυμίζοντας γραφειοκρατία χωρίς αρχή και τέλος.

Τα πολυπόθητα checkrides, τα οποία πρέπει να περάσει κάποιος πιλότος για να ενταχθεί σε κάποια από τις εταιρείες, πλέον δεν γίνονται, καθώς, από ό,τι καταλαβαίνω, ο λόγος είναι είτε η έλλειψη χρόνου, είτε η έλλειψη εκπαιδευτών.

Τα παραπάνω λόγια δεν αποσκοπούν σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά είναι προσωπικοί μου προβληματισμοί. Είμαι μέλος της Virtual Airlines από το 2021 και, βλέποντας ότι ο αριθμός των μελών μειώνεται, θεωρώ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας κάποιες κινήσεις. Όλοι μοιραζόμαστε την αγάπη μας, όμως η εκπαίδευση των νέων μελών χρειάζεται αναβάθμιση.

Προτείνω να καταργηθούν τα checkrides ως απαραίτητα στάδια, καθώς κάνουμε μια εικονική εξομοίωση. Φυσικά, αν κάποιος επιθυμεί έναν πολύ υψηλό ρόλο, π.χ. Captain, τότε ένα checkride μπορεί να γίνει, αλλά στα αρχικά στάδια δεν είναι απαραίτητο.

Προτείνω να παραμείνουμε στη χρήση του Discord ως βασική πλατφόρμα επικοινωνίας, με σωστή αξιοποίηση των καναλιών και των ρόλων, ώστε η διοίκηση να καθοδηγήσει την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας, αποφεύγοντας την απλή αντιγραφή του TeamSpeak, καθώς δεν αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες.

Επιπλέον, προτείνω να ενισχυθεί η καθοδήγηση από γνώστες, να γίνουν πιο τακτικά θεματικά events, και να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή καμπάνια για προσέλκυση νέων μελών.

Τέλος, θα ήθελα, παρακαλώ, να είστε δεκτικοί στο feedback. Αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, η χρήση μιας ανώνυμης φόρμας συλλογής προτάσεων βελτίωσης και feedback θεωρώ ότι θα βοηθούσε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και θέλω να ξέρετε ότι τα παραπάνω τα λέω με όλο τον σεβασμό. Έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους εδώ και έχω μάθει πάρα πολλά!

Θα χαρώ πολύ να βοηθήσω κι εγώ όπως μπορώ!
Φιλικά,
Image
OAL063 Nicholas Fragkias
Newbie
Newbie
Name: Nicholas Fragkias
Callsign: OAL063

Re: Προβληματισμοί, feedback, Μέλλον της OAV ?

Post by OAL063 Nicholas Fragkias »

Καλησπέρα στα μέλη...
Διάβασα με πολλή προσοχή τους προβληματισμούς του Χάρη Ρήγα και θέλω να προσθέσω κάποιες δικές μου σκέψεις. Τα σημάδια "ατονίας" που αναφέρει ο Χάρης πράγματι υπάρχουν τελευταία. Υπάρχουν στον αριθμό συμμετοχών στα group flights της Παρασκευής, αλλά και στον αριθμό πτήσεων σε division όπως η Executive. Και για του λόγου το αληθές, πραγματικά ξαφνιάστηκα σήμερα, όταν βρέθηκα 2ος πιλότος σε ώρες πτήσεων στην Executie για τον Φεβρουάριο μήνα, ενώ είχα κάνει μόνο 2 πτήσεις, μία στο Μιλάνο και μία στην Κεφαλλονιά. Εύχομαι αυτές οι διαπιστώσεις να είναι συγκυριακές αλλά όπως και να το κάνουμε θα πρέπει να προβληματίσουν τους υπευθύνους και να ψάξουν να βρουν λύσεις. Έχω την αίσθηση, αν κρίνω από τον εαυτό μου ότι υπάρχει ένας κορεσμός. Ίσως θα πρέπει με εξαίρεση την Airlines, να ανανεωθούν τα προγράμματα πτήσεων. Ίσως θα πρέπει να αλλάξει μορφή ακόμη και το site. Ίσως (γνώμη ρίχνω) να επανενεργοποιηθούν τα παλιά tours ώστε οι πιλότοι να βρίσκουν άλλους ενδιαφέροντες προορισμούς (εδώ υπερτερεί το Aeroclub και αυτό οφείλεται στον Γιάννη Ευαγγελινό), ίσως θα πρέπει, αν οι υπεύθυνοι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για όλα αυτά - και το κατανοώ πλήρως - να ζητηθεί η βοήθεια κάποιων μελών που χωρίς να εμπλακούν στην διοίκηση, να βοηθήσουν όπου τους ζητηθεί. Τέλος, κι εδώ θέλω να μείνω και να το τονίσω, ίσως μέσω ΝΟΤΑΜ να μοιραστεί στα μέλη ένα ερωτηματολόγιο ανώνυμο που να ζητάει ιδέες και προτάσεις που, αν κριθούν εφαρμόσιμες, θα τονίσουν και πάλι το ενδιαφέρον των πιλότων όπως τον παλιό καλό καιρό.

Περιμένω απαντήσεις κι από άλλους φίλους της OAL. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η παρέμβαση - ανησυχία του Χάρη θα αποτελέσει την αρχή μιας "επανεκκίνησης" που μόνο πρόοδο και ώθηση προς τα πάνω θα φέρει στην Olympic Aegean Virtual.
OAL853 Nick Papandreou
Administrator
Administrator
Name: Nick Papandreou
Callsign: OAL853

Re: Προβληματισμοί, feedback, Μέλλον της OAV ?

Post by OAL853 Nick Papandreou »

Καλησπέρα Χάρη.

Θα απαντήσω στους προβληματισμούς σου έναν προς ένα για να μην αφήσω κάτι εκτός.
Δεδομένης της λειτουργίας της ομάδας εδώ και πολλά χρόνια, και ως ένα πιο νέο μέλος που προσπαθεί να ανέβει ιεραρχικά, θα ήθελα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει επαρκής εκπαίδευση, βοήθεια μελών, όρεξη, ούτε κατάλληλοι τρόποι ορθής λειτουργίας, events, καθώς και ανθρώπων να τα διαχειρίζονται. Παραδείγματος χάρη, πολύ παλιά routes, division managers που πλέον δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την VA, κ.ο.κ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της OAV λειτουργεί σχεδόν αδιάκοπα εδώ και πολλά χρόνια. Εξαίρεση αποτελεί η φετινή χρονιά.
Για οποιαδήποτε βοήθεια οποιοσδήποτε χρειάζεται, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να στείλει ένα email στον αρμόδιο. Υπάρχει συγκεκριμένη φόρμα για τον λόγο αυτό. Θα ήθελα να μου αναφέρεις αν ζήτησες από κάποιον αρμόδιο βοήθεια και δεν την έλαβες καθώς από όσο γνωρίζω οι υπεύθυνοι απαντάνε σχεδόν πάντα άμεσα σε οποιοδήποτε αίτημα.
βοήθεια μελών
Τα μέλη μας που συνδέονται στο teamspeak/discord πάντα βοηθούσαν όποιον έχει την οποιαδήποτε ανάγκη. Κι από όσο γνωρίζω, δεν έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό.
κατάλληλοι τρόποι ορθής λειτουργίας

Ομολογώ πως δεν το κατάλαβα αυτό και χρίζει εξήγησης.

events

Group Flights γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα, τις περισσότερες φορές δύο την εβδομάδα μία την Τετάρτη στην Aeroclub και μία την Παρασκεύη, ενώ πραγματοποιούνται και διάφορα events μέσα στον χρόνο. Το 2025 και συγκεκριμένα στην Airways στην οποία είσαι μέλος, πραγματοποιήθηκαν 4 events και 2-3 Group Flights που είχαν διάρκεια σχεδόν όλο το έτος!!! Απ΄όσο είδα στο profile σου στην Airways, δεν έχεις συμμετάσχει ποτέ σε κάποιο event και δεν έχεις τελειώσει ποτέ κάποιο Tour. Αν εσύ ο ίδιος που θίγεις το θέμα των events δεν συμμετέχεις για να αποκτήσεις εμπειρία και γνώση πάνω στο κομμάτι αυτό, πως μπορείς να αφήσεις feedback?

πολύ παλιά routes

Τα scheduled routes στην Airways και Airlines ανανεώθηκαν το καλοκαίρι και ανανεώνονται κάθε χρόνο για να συμβαδίζουν με αυτά της πραγματικής Aegean-Olympic, μία διαδικασία που χωρίς υπερβολή απαιτεί καμμία 50ρια ώρες δουλειάς! Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω απο που προκύπτει αυτό που αναφέρεις!

division managers που πλέον δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την VA

Απο που προκύπτει αυτό?? Μπορεί κάποιοι manager να μην εμφανίζονται τακτικά στο discord/teamspeak αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ασχολούνται με την VA. Κάθε μα κάθε πτήση που γίνεται από κάθε πιλότο, περνάει quality check την οποία την κάνει o division manager. Τον Φεβρουάριο όπως δείχνουν τα στατιστικά στην αρχική μας σελίδα, πραγματοποιήθηκαν 960 (!) πτήσεις συνολικά, με έναν απλό υπολογισμό μπορεί κάποιος να κατανοήσει πόσες πτήσεις πρέπει να κάνει QC ένας manager καθημερινώς. Τα σκέλη των Tours μπαίνουν κάθε εβδομάδα στην επιμελητεία από τους managers. Στο οικονομικό μοντέλο, τα αεροσκάφη μπαίνουν σε service από τους managers. Οι προαγωγές δίνονται από τον pilots' manager. Τα assignments μπαίνουν κάθε μήνα από τον Pilots' manager. Τα events δημιουργούνται από τον Events manager. Τα awards δίνονται κάθε μήνα από τους managers. Τα notams αποστέλονται από τους managers. Κι άλλες πολλές καθημερινές "εργασίες" που εκτελούνται όπως απαντήσεις σε emails κ.α.

Επιπλέον, το σύστημα για να ενταχθεί κάποιος σε μία από τις εταιρείες της Virtual Airlines, βλέπε Charter, Cargo κ.λπ., είναι πολύ δύσκολο, θυμίζοντας γραφειοκρατία χωρίς αρχή και τέλος.

Η εταιρεία μας έχει πάνω από 20 χρόνια που χρησιμοποιεί ranking system και το οποίο βασίζεται εν μέρη σε εξετάσεις. Για την συμμετοχή στο οικονομικό μοντέλο χρειάζεται επιτυχία σε ένα γραπτό τεστ το οποίο ενεργοποιείται άμεσα όταν ζητηθεί κι ένα πρακτικό τεστ το οποίο γίνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Τόσο απλά. Δεν μπορώ να κατανοήσω ποια είναι η γραφειοκρατία στο παραπάνω.

Τα πολυπόθητα checkrides, τα οποία πρέπει να περάσει κάποιος πιλότος για να ενταχθεί σε κάποια από τις εταιρείες, πλέον δεν γίνονται, καθώς, από ό,τι καταλαβαίνω, ο λόγος είναι είτε η έλλειψη χρόνου, είτε η έλλειψη εκπαιδευτών.

Για να γίνει ένα checkride πρέπει να υπάρχει ζήτηση από τους πιλότους.

Προτείνω να καταργηθούν τα checkrides ως απαραίτητα στάδια, καθώς κάνουμε μια εικονική εξομοίωση. Φυσικά, αν κάποιος επιθυμεί έναν πολύ υψηλό ρόλο, π.χ. Captain, τότε ένα checkride μπορεί να γίνει, αλλά στα αρχικά στάδια δεν είναι απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν checkrides (στον πληθυντικό) ως απαραίτητα στάδια, υπάρχει ένα checkride για την προαγωγή από SO σε FO που ουσιαστικά είναι μία απλή πτήση με αεροσκάφος τύπου cessna στην οποία απλά αξιολογείται η ικανότητα χειρισμού αεροσκάφους στην πιο απλή μορφή της, να κρατάς δηλαδή στο χέρι ένα cessna κρατόντας σταθερό το ύψος και κάνοντας μία στροφή της προκοπής. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, φαντάζομαι δεν θα μπορεί να πετάει με ένα jet, πόσο μάλλον να εκτελεί τις διαδικασίες σωστά. Εξάλλου, κάποιος που έχει πάνω από 100 ώρες στην vatsim κατά την αίτηση στην OAV, ξεκινάει με τον βαθμό του FO που σημαίνει πως ούτε οι μισοί από τους νέους πιλότους χρειάζεται να κάνουν την απλή αυτή πρακτική εξέταση.

Το δεύτερο checkride που υπάρχει είναι πιο απαιτητικό και αφορά τον βαθμό του Captain και την προαιρετική συμμετοχή στο οικονομικό μοντέλο.

...βλέποντας ότι ο αριθμός των μελών μειώνεται, θεωρώ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας κάποιες κινήσεις.

Από που προκύπτει ότι ο αριθμός των μελών μειώνεται?

Όλοι μοιραζόμαστε την αγάπη μας, όμως η εκπαίδευση των νέων μελών χρειάζεται αναβάθμιση.

Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος? Σε ποιό τομέα θεωρείς πώς χρειάζεται βελτιώση η εκπαίδευση?

Τέλος, θα ήθελα, παρακαλώ, να είστε δεκτικοί στο feedback. Αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, η χρήση μιας ανώνυμης φόρμας συλλογής προτάσεων βελτίωσης και feedback θεωρώ ότι θα βοηθούσε.

Πάντα αποζητούμε το feedback και είναι πολλές οι φορές που έχουμε κάνει παροτρύνσεις στην κατεύθυνση αυτή. Πάντα χρειάζονται νέες ιδεές που μπορούν να προσαρμοστούν στον χαρακτήρα της VA. Θα επιθυμούσα όμως το feedback να είναι βασισμένο στην πραγματικότητα καθώς πολλά από αυτά που αναφέρεις προσωπικά μου προκαλούν έκπληξη.
Pilots' Manager
pilots@oav.gr

Image
Post Reply